×

Priser og udmærkelser

Priser og udmærkelser

Den fynske kulturpris

Kongens Fadebur blev indstillet til Den Fynske Kulturpris 2013 som den ene af Nyborg Kommunes to officielle kandidater til prisen. Den anden var Nyborg Kampmarked 2012. Prisen gik til Carl Nielsen Masterclass.

Læs indstillingen her: Kongens Fadebur er et nyt spændende samarbejde mellem en kulturinstitution, fødevareproducenter, restauranter og andre interessenter i fødevarebranchen om at skabe et fødevarenetværk, der skal markedsføre eksisterende eller udvikle nye produkter på Østfyn med udgangspunkt i historien om Østfyn og Nyborg som centrum for kongemagten i middelalderen. Når kongen mødtes med rigets stormænd for at afholde parlament - Danehof - eller residerede med hoffet på Nyborg Slot, så skulle der masser af mad og drikke til fra Kongens Fadebur. Det store kongelige Nyborg Len dækkede næsten halvdelen af Fyn og lå som et af de eneste len altid til Kongens Fadebur. Nu genopliver Nyborg Slot og Videnscenter for Landbrug sammen med de fynske producenter den gamle historie gennem fødevarenetværket Kongens Fadebur, der er med til at iscenesætte fortællingen om Nyborg Slot og by som mødested for det danske parlament og rigets første egentlige hovedstad. Med fødevarenetværket bringes den autentiske historie til live på en ny og anderledes måde gennem sanserne og ad utraditionelle kanaler. Kongens Fadebur er med til aktivere kulturarven på en inkluderende og nyskabende måde som ressource i lokalområdet også i økonomisk henseende.

Årets etiket

Etiketten er designet af EditArt i samarbejde med Nyborg Slot for Ørbæk Bryggeri. Samarbejdet med Ørbæk Bryggeri var en stor del af baggrunden for at netværket kom i stand. Efterhånden er det blevet til 5 specialøl, der alle fortæller autentisk historie og har et unikt design. Ørbæk Julebryg var sammen med Nyborg Julebryg med til at iscenesætte fortællingen om, hvordan Kong Christian 3. (1536-1559) ofte holdt jul i Nyborg og hvordan hele oplandet - Kongens Fadebur - var i fuld sving med forberedelserne til kongens store julefest, som levendegøres gennem det årlige julemarked i Nyborg: Jul i den Gamle Kongeby. Med fødevarenetværket bringes den autentiske historie til live på en ny og anderledes måde gennem sanserne og ad utraditionelle kanaler. Kongens Fadebur er med til at aktivere kulturarven på en inkluderende og nyskabende måde som ressource i lokalområdet også i økonomisk henseende. Prisen som årets etiket er med til at fremhæve lige præcis det potentiale.

Kongens Most bedst i test

I en smagstest i Politiken lørdag den 23. september 2016 mellem æblemost fra en lang række små mosterier har "Kongens Most" fra Kongens Fadebur vundet over æblemost fra såvel Meyer, Søbogaard, Princip! og Irma. "Det er vi ret stolte af" fortæller Laurits Balle fra Gasa Nord Grønt, som producerer "Kongens Most". I Politikens test giver de to smagsdommere "Kongens Most" seks ud af seks tjektegn og dermed den bedste vurdering af samtlige moste. »Den er både sød og lidt skarp og syrlig i smagen«, siger dommer Alexandra Jægerstrøm, køkkenchef hos Restaurant Schønnemann, der ligger i det indre København. Hendes meddommer, fødevarelektor Michael René, er også begejstret for den gode »æble-flavour«, den dejlige syre og æblemostens sødme. Og så har den »autenticitet, fordi den er svagt uklar i farven« og har bundfald, vurderer han.