Smag på historien


Hovedkvarter på Dyrehave Mølle


  • Om os
    • Historie
    • Smag på historien
    • Vedtægter
    • Bestyrelse
  • Dyrehave Mølle
    • Åben mølle
  • Kontakt

Kongens Fadebur



Navnet: Det kongelige Nyborg Len dækkede næsten halvdelen af Fyn og hørte som et af de eneste i landet altid til kongens fadebur. Det betød, at bønder og håndværkere i lenet betalte skat i form af afgrøder og produkter direkte til kongens hof.

Rettigheder: Kongens Fadeburs logo ejes i fællesskab af Kongens Fadebur og Østfyns Museer.

2013: Forening etableret som resultat af et projekt forankret hos Østfyns Museer med formål at bruge Nyborg middelalderhistorie som løftestang for forretnings- og produktudvikling. Grundideen var at skabe synergi mellem fødevareerhvervet og Østfyns Museer (Nyborg Slot).

2019: Foreningen nedlægges og reorganiseres som selvejende institution med ny bestyrelse og nye vedtægter. Formålet ændres ikke – dog åbnes det historiske fokus op og formidler herefter også områdets øvrige historiske nedslag i en moderne kontekst.

2021: Dyrehave Mølle bliver hovedkvarter for Kongens Fadebur og udgangspunkt for Kongens Fadeburs aktiviteter. Møllen bliver omdrejningspunkt for bøndernes og madhåndværkernes historie i Nyborg Len fra middelalderen og frem til industrialiseringen.

Aktiviteter: Kongens Fadebur produktudvikler og bygger bro mellem producenter samt mellem producenter og afsætningskanaler. Derudover deltager Kongens Fadebur i events som Danehof og Jul i den gamle Kongeby. Middage med historisk formidling on location samt vandring i lokalområdet med fødevarefokus er også blandt aktiviteterne hos Kongens Fadebur.


Hvad er kongens fadebur?



I fadeburet på Nyborg Slot hang saltede skinker, krydrede pølser og tørrede fisk på rad og række under loftet. Hylderne på væggen gemte på små pakker, der duftede af eksotiske krydderier fra fjerne himmelstrøg – kanel, kardemomme og peber. På gulvet stod fadene, det vil sige tønderne, i rad og række. Nogle med korn, andre med saltede sild, enkelte med kostbar vin og udenlandsk øl, og i det køligste hjørne stod tønderne med den frugt, bønderne i kongens personlige fadeburslen – der dækkede hele Østfyn – havde leveret. Fadeburet var fyldt og slottet og byen klar til at tage imod kongens hof og alle de andre, der kom til byen, når kongen en gang om året mødtes med rigets stormænd for at holde parlament på Nyborg Slot eller når kongerne residerede og holdt hof i Nyborg. De mange mennesker krævede også store mængder mad – det blev dengang som nu leveret af producenterne i Kongens Fadebur.



800 års tradition



Kongens Fadebur har til formål at skabe fødevareoplevelser med oprindelse og historie, der tager afsæt i Nyborg Len samt historien om Nyborg Slot og by som centrum for kongemagten i middelalderen. Gennem hele middelalderen mødtes kongen med sit parlament på Nyborg Slot, og senere udviklede byen sig til det, man kan kalde Danmarks første hovedstad. Det var en stor begivenhed, når kongen og hans følge kom til byen. Så var der brug for mad og drikke i rigelige mængder fra Kongens Fadebur. I Nyborg var der sørget særligt godt for dette. Det kongelige Nyborg Len dækkede næsten halvdelen af Fyn og hørte som et af de eneste i landet altid til kongens fadebur. Det betød, at bønder og håndværkere i lenet betalte skat i form af afgrøder og produkter direkte til kongens hof. De østfynske producenter har dermed en snart 800 år gammel tradition for at være leverandører til Danehoffet og Nyborg Slot. Den tradition vil Kongens Fadebur gerne føre op til det 21. århundrede i samarbejde med fynske fødevareproducenter og Nyborg Slot.





SMAG PÅ HISTORIEN



DYREHAVEVEJ 84E | 5800 NYBORG

TELEFON: 23 96 39 87 | MAIL: INFO@KONGENSFADEBUR.DK

CVR. 40 64 96 70